S AirTagem proti zločinu


Eva

2/7/2023 - 3 min read

Jak se bránit proti okradení? Hlídejte si své věci a preventivně si pořiďte několik AirTagů, které do nich ukryjte. Pokud zabezpečení selže, pomůžou Vám své věci znovu najít.

Sledovací zařízení AirTag bylo představeno společností Apple na jaře 2021. Jedná se o malé kovové zařízení o průměru asi padesátikoruny a kouzlo spočívá v tom, že je kompatibilní s jakýmkoli zařízením iPhone, iPad nebo iPod Touch, jejich poloha se ukládá do iCloudu a když se zařízení apple potkají, hlásí svá místa setkání.

Hlavní funkcí je pomocí zabezpečeného Bluetooth signálu vyhledávat věci (případně domácí mazlíčky a děti :)) na kterých je AirTag umístěn. V aplikaci Najít stačí přes panel Předměty daný AirTag prozvonit. AirTag má integrovaný reproduktor a knoflíková baterie by měla vydržet minimálně 1 rok.

Spárovaný iPhone a AirTag

"AirTag vysílá zabezpečený Bluetooth signál. Okolní zařízení zapojená do sítě služby Najít signál zachytí a nahlásí polohu Vašeho AirTagu do iCloudu. Vy ji pak uvidíte na mapě v aplikaci Najít. Když je AirTag poblíž, iPhone Vás pomocí přesného hledání navede přímo k němu. Díky integrované ultra širokopásmové technologii dokáže zobrazit směr i přesnou vzdálenost. Pokud něco zapomenete trochu dál, síť služby Najít, což jsou stovky miliónů iPhonů, iPadů a Maců po celém světě, Vám pomůže AirTag vypátrat.“, píše společnost na https://www.apple.com/cz/airtag/.

Apple nabízí doplňující klíčenky v různých barevných provedeních a také gravírování na přání

Osobně jsem zatím nejvíce využila AirTag k běžnému hledávání peněženky a ke sledování polohy mého dvouletého syna v dětském zábavním centru. Můj manžel Martin nejvíce ocenil AirTag umístěný v brašně na nářadí pod sedadlem svého elektro kola.

V létě 2022 jsme byli na rodinné dovolené v Itálii a zmíněné kolo nám někdo ukradl přímo od karavanu v hlídaném kempu kousek od Benátek. Vedení kempu ani policie nevypovídaly velkou snahu o nalezení kola, proto nám nezbývalo nic jiného než spoléhat sami na sebe a síť Apple uživatelů. Každým dnem Martin dostával na svůj telefon oznámení o poloze AirTagu na kole, jenž naštěstí zloděj v brašně neobjevil a neodstranil. Po čtyřech dnech únavného ježdění do asi 40 km vzdáleného města se lokace ustálila v jedné budově odlehlého areálu. Ukázalo se, že se jedná o ubytovnu kamioňáků a že někteří z nich si přivydělávali menšími i většími krádežemi.

Ve spolupráci s místními Carabinieri se nám nakonec podařilo dostat do uzamčené místnosti, kde jsme pod dekami, hromadami kabelek, elektroniky a dalšími nakradenými věcmi s úlevou našli rozložené Martinovo kolo i s usvědčujícím AirTagem.

A tak nám malý AirTag zachránil kolo i náladu po zbytek dovolené.

Malý ale šikovný pomocník od Apple

Are you interested in what is happening here?


We are always interested in talented developers with fresh ideas. If you want to become part of our friendly team, where you can develop your knowledge and fulfill your potential, contact us or stop directly to our office.

YOUR IT ON ROCKET FUEL

Bohumínská 410/135
712 00 Slezská Ostrava-Muglinov
Česká Republika

IČ: 

07279531

Copy to clipboard

DIČ: 

CZ07279531

Copy to clipboard