Prvnímu Macintoshi táhne na čtvrtý křížek


Matěj Antoš

1/24/2022 - 4 min read

Může se to zdát neuvěřitelné, ale letos je to již 38 let od doby, kdy vznikl první počítač Macintosh 128K. Dal název celé rodině produktů Apple, byl prvním komerčně úspěšným počítačem ovládaným myší, přinesl na svou dobu intuitivní grafický interface a řadu dalších důležitých prvenství. Celý projekt ovšem vypadal na svém začátku jako hodně jiný počítač a kdoví, jak by to dopadlo, kdyby nedošlo k četným změnám z původní vize. Letošní 24. leden je tak ideální příležitostí k připomenutí si, čím byl tento stroj vlastně tak významný a co jeho uvedení doprovázelo.

Stroj představil Steve Jobs na výročním setkání akcionářů v kalifornském Cupertinu. Počítač byl vybaven černobílým devítipalcovým displejem, 8MHz procesorem od Motoroly, 128KB RAM, 3.5 disketovou jednotkou a prodával se tenkrát za 2 495 dolarů. Důležitou součástí sestavy byla počítačová myš, jejíž vývoj sice probíhal již v 60. letech, ale byl to právě Macintosh, který ji pomohl rozšířit mezi uživatele jako běžnou součást vybavení počítače. I přes svou poměrně vysokou cenu šel nový počítač na odbyt velmi slušně – už v květnu 1984 hlásil Apple zhruba 70 000 prodaných kusů.

Ikonická fotografie Steva Jobse z roku 1984 se objevila třeba na obálce časopisu Times, zdroj

Úspěchu nejspíš pomohl i promyšlený marketing, jemuž vévodila dnes již ikonická reklama Ridleyho Scotta, stavící na aluzích na Orwellovo 1984, která se promítala před uvedením počítače na trh během Super Bowlu. Role velkého bratra se v ní – nedobrovolně – zhostila firma IBM (počítačové a videoherní firmy se tehdy opravdu nebály opřít se tvrdě a explicitně do konkurence – vzpomeňme například na „konzolové války“ a slavné reklamní motto firmy SEGA: Sega does what Nintendon't). Své uvedení ovšem v podobném duchu „glosoval“ i sám Macintosh, když si dělal srandu z mainframu IBM větou „Nikdy nevěřte počítači, který nemůžete uzvednout.“ Počítač měl totiž k dispozici i hlasový generátor textu, který mu umožnil se sám představit.

Možná víte, že název vymyslel šéf vývojářů Jef Raskin podle své oblíbené odrůdy jablek, avšak úmyslně jej pozměnil, aby se vyhnul možnému sporu s firmou McIntosh Laboratory. Věděli jste ale, že Raskin preferoval ovládání joystickem, nesnášel myš a nebýt Jobse, který na ní trval, byl by nový počítač uveden bez myši? Zajímavé také je, že i přes změnu psané podoby názvu měla firma stále problémy s jeho registrací (právě kvůli přílišné podobnosti s McIntosh Laboratory) a jeden čas se uvažovalo o přejmenování produktu na MAC, což mělo oficiálně značit Mouse-Activated-Computer a interně prý Meaningless Acronym Computer.

Původní Raskinův koncept se také podstatně odlišoval od konečného výsledku. Například zde neměly být žádné periferie, šlo o řešení all-in-one v ceně okolo 500 dolarů, které by mohla veřejnost začít používat někdy o Vánocích roku 1981. Jak už víme, nakonec to s cenou i datem uvedení dopadlo úplně jinak. Macintosh byl v této době považován v Apple za malý a celkem nezajímavý projekt. Pak byl ale Steve Jobs přeřazen z projektu Apple Lisa a stal se vedoucím projektu právě Macintoshe. Jef Raskin nakonec rezignoval v březnu 1982, je ovšem nefér, že zásluhy o uvedení Macu jsou připisovány především Stevu Jobsovi namísto Raskina.

Macintosh v Computer History Museum při naší návštěvě Silicon Valley v roce 2019, foto z archivu ProRocketeers

Na úspěch prvního Macintoshe posléze navázaly další stroje – Macintosh II, Macintosh Classic, PowerBook… a celý příběh pokračuje dodnes se známými jmény, jako jsou MacBook Pro, iMac, MacBook Air a další.

Zdroje:

How the Macintosh got its name. Macworld UK [online]. Copyright © 2022 IDG Communications Ltd. All Rights Reserved. [cit. 24.01.2022]. Dostupné z: https://www.macworld.co.uk/news/30-years-mac-how-macintosh-got-its-name-24578/

36 Years Ago Today, Steve Jobs Unveiled the First Macintosh. MacRumors: Apple News and Rumors [online]. Copyright © 2000 [cit. 24.01.2022]. Dostupné z: https://www.macrumors.com/2020/01/24/macintosh-36th-anniversary/

Apple launched Macintosh on January 24, 1984 and changed the world — eventually.  AppleInsider [online]. Copyright © 2022, Quiller Media, Inc. [cit. 24.01.2022]. Dostupné z: https://appleinsider.com/articles/19/01/24/apple-launched-macintosh-on-january-24-1984-and-changed-the-world----eventually

Jan. 24, 1984: Birth of the Cool (Computer, That Is). WIRED [online]. Copyright © [cit. 24.01.2022]. Dostupné z: https://www.wired.com/2008/01/dayintech-0124/

Are you interested in what is happening here?


We are always interested in talented developers with fresh ideas. If you want to become part of our friendly team, where you can develop your knowledge and fulfill your potential, contact us or stop directly to our office.

YOUR IT ON ROCKET FUEL

Bohumínská 410/135
712 00 Slezská Ostrava-Muglinov
Česká Republika

IČ: 

07279531

Copy to clipboard

DIČ: 

CZ07279531

Copy to clipboard