Aplikací roku se stala „my213“ našeho zákazníka RBP


Eva

1/14/2022 - 8 min read

Pojďme se podívat na úspěch, který koncem roku 2021 oslavilo softwarové studio ProRocketeers spolu se zdravotní pojišťovnou RBP.

Mladá vývojářská společnost z Ostravy se zasloužila o vítězství aplikace v uznávané soutěži WebTop100 za rok 2021. Aplikace my213, kterou dlouhodobě jeden z týmů ProRocketeers vyvíjí, se umístila v kategorii Digitální transformace na 1. místě.

Odborná komise ocenila my213 za nejlepší udržitelnost a exekuci řešení, konkrétní měřitelné výsledky a její celkovou inspirativnost.

My213 zvítězila v kategorii Digitální transformace 2021 soutěže WebTop100, zdroj obrázku

K čemu tento online nástroj slouží? "Usilovali jsme o to, aby naši pojištěnci (...) se svými požadavky už nemuseli chodit na jednotlivé pobočky RBP,” uvedl výkonný ředitel RBP Antonín Klimša.

Klienti pojišťovny oceňují především možnost online změny osobních údajů, ověřování výdajů za zdravotní péči, zasílání hlášení OSVČ, proplácení příspěvků na preventivní a bonusové programy, přeposílání příspěvků někomu jinému jako dar  nebo správu členů rodiny pod jedním účtem.

Na podrobnosti úspěšného projektu se ptáme technického leadera vývojářského týmu z ProRocketeers Vojtěcha Baránka.

Mgr. Vojtěch Baránek, prorocketeers.com

Vojto, gratulujeme! Co především podle Tebe stojí za úspěchem aplikace v soutěži?

V první řadě je to vždy o lidech, kteří na projektu pracují. Když se sejde dobrá a ambiciózní parta, která se nebojí výzev a táhne za jeden provaz, je úspěch projektu zajištěný. To se povedlo nejen u nás v ProRocketeers, kde si na této sehranosti zakládáme, ale také při integraci našeho týmu s procesy a lidmi v RBP, kteří se starají o chod projektu.

Důležitou roli hrálo kvalitně navržené zadání, otevřenost novým nápadům a technologiím plus každodenní spolupráce na straně solution architekta v RBP a lidí kolem něj.

Jak dlouho na projektu s RBP pracujete?

První veřejnou zakázku se nám podařilo vyhrát v roce 2019, během níž jsme položili základy nového moderního řešení systému my213. I přes některé přestávky ve vývoji jsme se do produkce dostali v roce 2021 s kompletním přepisem systému my213 a mobilní aplikací.

V soutěži jste vyhráli v kategorii Digitální transformace. Do roku 2019 fungovala původní aplikace MojeRBP. Co konkrétně transformace obnášela?

Cílem bylo na zelené louce postavit novou platformu my213. RBP není IT firma, velkou roli proto hrála naše vzájemná spolupráce. Při vývoji jsme fungovali tak, jak nám to jde nejlépe  – jako tým vývojářů jsme se integrovali do vnitřních procesů RBP a na denní bázi jsme se setkávali a posouvali produkt. Běžně se v IT světě tomuto způsobu spolupráce říká team-as-a-service (TaaS). Vývoj a prioritizaci si řídil solution architekt v RBP a stejně tak vlastníkem zdrojových kódů je RBP.

Později se nám, díky úspěšné spolupráci, podařilo navázat projektem vybudování a provozování kubernetes clusteru na železe (serverech), které vlastní a provozuje RBP. K moderní aplikaci jsme tak modernizovali také devops infrastrukturu, na níž systém provozujeme.

Kdo všechno je ve vašem týmu? Kolik vás je?

Po většinu projektu jsme čtyřčlenný vývojový tým.

Já se starám primárně o architekturu celého soukolí od backendových služeb přes frontend až po mobilní aplikací. Kromě klasického vývoje se tak většinou věnuji spike taskům pro zjištění náročnosti implementace.

Pak máme v týmu Míšu (Michaela Krížová), specialistku na frontend. Pokud se díváte do my213, podáváte přehledy ať jako OSVČ, nebo firma, díváte se pravděpodobně na její práci. Má smysl pro detail a krom pixel perfect webového vývoje se taky stará o to, aby byl celý web přístupný pro zrakově a jinak indisponované uživatele.

Primárně o backend vývoj a nasazování aplikace se nám stará Krolda (Martin Królikowski). Díky jeho dlouholetým zkušenostem máme backend v nejlepší formě a připravený na všechny možné integrace, a že jich v aplikaci máme spoustu! Kromě toho, že je extrémně pečlivý vývojář, má také oblibu v devops a kubernetes. Díky němu nám aplikace běží téměř bez výpadku a pokud zrovna nějaký nastane, je vysoká pravděpodobnost, že už ho Krolda řeší.

V neposlední řadě je v našem týmu Pavel (Matějka), který začínal jako scrum master a analytik. Má zmáknuté procesy a komunikaci na jedničku, čehož naplno využíváme, je klíčový pro fungování a kvalitu projektu. Nemá rád nedodělanou a nefunkční práci (mám podezření, že ho jen těší, když najde chybu v naši implementaci 🤔). S rostoucím množstvím featur se z něj stal manuální tester. Taky ho v průběhu vývoje začaly zajímat automatizace, takže když vytížení dovolí, rád dělá coverage kritických featur automatickými testy.

Ač máme tým poměrně malý, máme velkou výhodu v tom, že náš přesah je do všech oblastí vývoje. Rádi děláme na té části systému, která nás baví, zároveň ale nemáme problém zaskočit i v jiné implementační oblasti.

Instalaci kubernetes clusteru měli na starost Martin (Kanis) a Adam (Havelka). Ti nejsou součástí vývojového týmu, ale mají na starost celou infrastrukturu a monitoring železa.

Ocenění patří taky Silvovi (Silvestr Pěkník), který s námi byl na začátku projektu a díky jeho perfektní analýze se nám povedlo projekt správně odstartovat.

Na co konkrétně se soustředí váš vývoj? V jakých technologiích pracujete?

Vyvíjíme celý systém, to znamená backend, frontend a mobilní aplikaci. Co se týče technologií, tak využíváme námi osvědčený moderní stack. Všechen zdrojový kód píšeme v TypeScriptu a náš primární komunikační interface je GraphQL. Na backendu využíváme Koa server v kombinaci s Apollo GraphQL, oracle klienta nebo třeba Prismu na komunikaci s PostgreSQL databází. Pro klientskou část aplikace používáme Next.js, kde využíváme možnost server side renderingu. Součástí klientského monorepa je taky Expo mobilní aplikace a například cypress package s automatizovanými testy.

Za zmínku v našem stacku stojí široké využívání graphql-codegenu. Tím, že máme GraphQL, máme striktně definované rozhraní už od databáze. Díky Prismě máme type-safe vygenerované rozhraní pro volání databáze, z API definice generujeme TypeScript typy pro resolvery. V klientském monorepu potom z definovaných graphql dotazů generujeme type-safe hooky na volání API. Díky takto striktnímu kontraktu máme zaručenou typovou bezpečnost skrze celý systém a ušetříme si spoustu času ručním psaním TS definic.

Co bylo podle Tebe největší výzvou?

Jak to bývá u nového projektu, výzev bylo spoustu, technických i netechnických. Ale díky tomu, že všichni chtěli, ať je projekt úspěšný, podařilo se nám snad všechny úspěšně překonat.

Jako největší výzvu bych vyzdvihl integraci s centrálním interním systémem v RBP. Jelikož se jedná o systém, který pojišťovna využívá již několik let a stále se rozvíjí, byla to dle mého názoru technická a komunikační výzva.

V čem je my213 lepší oproti ostatním aplikacím zdravotních pojišťoven?

Za největší výhodu naší aplikace považuji možnost spravovat více pojištěnců jako jeden uživatel. Hlava rodiny tak může jednoduše a efektivně přidat své děti pod jeden účet a žádat o různé bonusy, které zdravotní pojišťovna nabízí. Nebo například účetní může z jednoho účtu podávat přehledy za více firem.

Teď trochu otázka na tělo. Jsi pojištěný u RBP?

Jsem pojištěncem RBP a byl jsem jím i před vývojem nové aplikace.  

Co se Ti na my213 nejvíce líbí jako uživateli?

Jako člověk, který má rád čísla, se mi nejvíce líbí přehledy, které máme v kategorii zdraví. Jsou to například úhrady poskytovatelům zdravotních služeb za jednotlivé roky.

Je ještě co zlepšit?

Pořád je co zlepšovat. Technologie se posouvají dopředu a my bychom rádi udrželi systém na technologické špičce, nejen v České republice.

Jaké jsou další cíle v aplikaci? Co teď připravujete?

Po skoro roce v produkci a s mnoha tisíci aktivních uživatelů přibývají příjemné problémy s optimalizací a škálovatelností. Takže je na řadě implementace různých asynchronních patternů. Momentálně pracujeme na implementaci RabbitMQ messagingu do našeho stacku. Pro uživatele plánujeme přívětivější vyhledávání doktorů v jejich blízkosti a spoustu dalších zajímavostí.

Plaketa a diplom k ocenění, zdroj obrázku

Co říkají na úspěch projektu další členové týmu?

M. Królikowski: V Rakeťácích se sešla skupina skvělých lidí, kteří s vámi nemusí vždy souhlasit, ale kteří dokáží dojít ke společnému cíli a vybrat to nejlepší řešení. To by samo o sobě bylo ale samozřejmě k ničemu, pokud by stejné souznění nebylo i ze strany RBP. Za úspěchem v soutěži nestojí jen aplikace my213, ale hlavně jasná vize, kam by se RBP chtěla posouvat.

P. Matějka: Za mě je jakýkoliv projekt vždy více o lidech než o použitých technologiích. Pokud máte kolem sebe ty správné lidi, je pak úspěch prakticky zaručený. Osobně si na tomto projektu nejvíce vážím spolupráce s Kroldou, kterého považuji za takového univerzálního vojáka, který umí prostě vše, na co sáhne, a s Míšou. Ta je neskutečný dříč a každá její práce je už dopředu zárukou kvality. Jinak si ale obecně myslím, že skvělí lidé nejsou výsadou pouze našeho týmu, ale že u Rakeťáků to tak prostě je. Jinými slovy – projekt byl odsouzen k úspěchu už v okamžiku, kdy přistál do naší firmy :-). Co se týče ocenění ve WebTop100, tak samozřejmě to chápu jako úspěch a potvrzení správnosti naší vize. Nicméně ocenění samotné není to nejdůležitější. Jako podstatnější vnímám spokojenost uživatelů, kteří s aplikací pracují.

Závěrem k Tobě, Vojto. Ve firmě zastáváš mnoho rolí. Kromě samotného vývoje na projektech jsi také jednatelem společnosti a máš na starost spoustu managementu. Jak stíháš vést firmu a zároveň se věnovat naplno vývoji? Máš nějaký osobní rocket fuel?

Někdy je toho hodně, ale největší rocket fuel jsou lidi kolem mě ve firmě a jistota, že se na ně můžu spolehnout. To se snažím doplňovat časem bez digitálních technologií. Když mám splněné pracovní povinnosti v ProRocketeers, tak se pravděpodobně stane, že nebudu k zastižení kvůli práci na zahradě, sportu, chození po horách nebo třeba meditaci.

Díky za rozhovor.

Hodně úspěchů v roce 2022!

Are you interested in what is happening here?


We are always interested in talented developers with fresh ideas. If you want to become part of our friendly team, where you can develop your knowledge and fulfill your potential, contact us or stop directly to our office.

YOUR IT ON ROCKET FUEL

Bohumínská 410/135
712 00 Slezská Ostrava-Muglinov
Česká Republika

IČ: 

07279531

Copy to clipboard

DIČ: 

CZ07279531

Copy to clipboard