Michal Ščupák: Rozhovor nejen o práci vývojáře internetového bankovnictví


Eva

6/23/2023 - 5 min read

Michal je mladý talentovaný Frontend Software Developer, který se narodil a vyrůstal v Ostravě – Porubě, kde prošel základním i středním vzděláním.

Následně se přestěhoval do Prahy, kde se stal studentem nejstarší a nejprestižnější technické univerzity v České republice, ČVUT. Během svých bakalářských studií měl také možnost strávit půl roku na studijním pobytu v Belgii. V roce 2021 úspěšně dokončil magisterské studium a letos v lednu započal svou hvězdnou dráhu v ostravském SW a startup studiu ProRocketeers.

Michal Ščupák v zázemí ProRocketeers v Ostravě

Míšo, nestýská se Ti někdy po studentských letech? Po Praze nebo Belgii?

Samozřejmě, občas mi chybí. Zejména půl rok v Belgii byla velmi fajn a intenzivní zkušenost. I přes studium se stále něco kolem mě dělo. Dneska už je toho volného času méně, hlavně je těžší se s kamarády domluvit, ale pořád se snažíme.

Co máš rád nebo nerad na Ostravě?

Praha se mi líbí a rád se tam čas od času vracím. Nicméně v Ostravě jsem se narodil a mám to tady obecně rád. Například její industriální charakter a festivaly v Dolní oblasti Vítkovic mají jedinečnou atmosféru, která jinde není. Zároveň mi přijde, že většina lidí tady řekne na rovinu, co si myslí a nechodí kolem horké kaše. :D

Popíšeš nám prosím, na jakém projektu pracuješ?

Pracuji na projektu J&T Banky. Jsem tedy součástí týmu Finshape, dříve známého jako BSC (Banking Software Company).

Jaká je tvá role? Pracuješ na backendu nebo frontendu?

Já a většina ostatních kolegů z ProRocketeers, kteří jsou zapojení do J&T projektu, děláme frontend vývoj. Výjimečně jsme ale také psali backend komponentu v Node.js.

Váš tým z ProRocketeers pracuje, jak je u nás zvykem, jako TAAS (Team as a Service). Kolik vás je v týmu?

Celkově na projektu spolupracuje přes 20 lidí, včetně analytiků, testerů a dalších specialistů. Z naší strany, tedy z ProRocketeers, tvoří tým 6 lidí, což je téměř celý frontend tým. Kromě toho na projektu pracuje z ProRocketeers ještě jeden analytik a jeden tester.

S parťáky z týmu Vaškem Kaločem (vpravo) a Martinem Gnebusem (uprostřed)

Jaké máte zadání?

Cílem projektu je vytvořit kompletně nové internetové bankovnictví.

Jaké používáte technologie?

Vyvíjíme v Javascriptu/Typescriptu, konkrétně Next.js. Pro napojení na backend používáme GraphQL a REST API. Dále pak samozřejmě používáme Git, Jiru, Docker a další nástroje.

Co tě zatím nejvíce bavilo dělat na projektu?

Dříve jsem se věnoval fullstack vývoji ve starším .NET frameworku, kde mi chyběly modernější frontend technologie. Na současném projektu, tvořím už převážně frontend, který mě obecně baví. Rád pracuji na věcech "které jsou vidět".

Co byla největší překážka na projektu?

Nebyla to vyloženě překážka, ale při přechodu z fullstack na frontend vývoj mě mírně překvapilo, kolik „navíc“ komunikace s kolegy tato změna přináší. Na pozici fullstack vývojáře si člověk víceméně zajišťuje vše od databáze až po prohlížeč, zatímco na frontendu je potřeba vynaložit trochu více úsilí a „uhánět“ ostatní, abych se mohl napojit na jejich práci.

Máš nějaký praktický tip pro ostatní vývojáře?

Asi bych jenom doporučil vyzkoušet si od každého trochu a občas se pustit i do něčeho nového, ať už jde o celou technologii nebo jen knihovny. Člověk pak získá přehled a vidí, jak lze třeba i ta stejná věc dělat různými způsoby. Je to hodně  poučné a nám vývojářům to pomáhá rozvíjet se.

Jak nejraději dobíjíš baterky?

Sportuji a cestuji, mám rád jak zimní tak letní sporty. Zrovna tento víkend jedu na enduro závody na kole, což je asi můj hlavní koníček. Sice jsem často spíše fyzicky zničený než odpočatý, ale hlavu si při tom provětrám dokonale.

Na oblíbených enduro závodech

Jak dlouho se cyklistice věnuješ a jak ses dostal k enduro bikingu? Co tě na tom nejvíce baví?

Na kole obecně jezdím už od mala. Přestože jsem dříve dělal i jiné sporty, kolo mě nejvíce chytlo asi kolem 15 let. A zrovna enduro asi proto, že člověk je celý den někde v lese, na horách a užívá si přírodu. Dneska už to kolo a zejména závody beru spíše jako společenskou událost, kde se potkám s kamarády z celé České republiky. To je asi to hlavní, co mě na tom baví - příroda, kamarádi, pohyb a trocha adrenalinu.

Zažíváš někdy adrenalin i na projektu? Jak jsi na tom s dodržováním deadlinů? Tlačí vás často čas?

Zatím spíše ne, ale věřím že s postupem času, třeba přijde větší zodpovědnost a s ní i ten adrenalin. Momentálně máme na projektu převážně rozumně dopředu plánované tasky ve sprintech, které dle planu plníme a průběžně vidíme, jak na tom jsme. To je podle mě ideální, když člověk sám vidí, kolik mu v daný okamžik zbývá úkolů a podvědomě ho to motivuje dál efektivně pracovat. Samozřejmě, stejně jako všude jinde, i na našem projektu jsou věci, které už dávno měly být hotové a ještě se na nich ani nezačalo pracovat, nebo se něco v daném sprintu nestihne. To je však součástí agilní práce a snažíme se s tím flexibilně a efektivně pracovat.

Je něco, co bys chtěl ještě ke své práci dodat?

Asi bych jen rád zmínil, že mám kolem sebe super tým, hlavně ze strany ProRocketeers. Trávíme spolu čas nejen v práci, a bez nich by ta práce nebyla taková, jaká je. A to i z pohledu že jsem v týmu Rakeťáků poměrně nováček.

Michal se těší na adrenalin i v práci

Díky moc za rozhovor! Hodně úspěchů na projektu a na kole! 🙂








Are you interested in what is happening here?


We are always interested in talented developers with fresh ideas. If you want to become part of our friendly team, where you can develop your knowledge and fulfill your potential, contact us or stop directly to our office.

YOUR IT ON ROCKET FUEL

Bohumínská 410/135
712 00 Slezská Ostrava-Muglinov
Česká Republika

IČ: 

07279531

Copy to clipboard

DIČ: 

CZ07279531

Copy to clipboard