O testování s Ivanou Brecherovou


Eva

4/29/2023 - 4 min read

Ivka, důležitý člen naší ženské posádky, pracuje u ProRocketeers od ledna 2023 jako senior QA tester. Ačkoli studovala informační technologie a programování na střední i vysoké škole, věnuje se už přes 7 let primárně testování.

Ivi, jak jsi spokojená v ProRocketeers? A na čem právě pracuješ?

Jsem spokojená se svým projektem, jelikož odpovídá popisu toho, o čem jsme se bavili na pohovoru. Na projektu dělám s .Netem v Seleniu.

Jinak jsou v ProRocketeers hodně v pohodě lidi, taková rodinná/friendly kultura.

Je něco, co bys změnila?

Asi mi tu stále chybí sprcha a záchod v 1. patře. :D A taky si myslím, že by měla už brzy být zase nějaká akce, jako byl třeba vánoční večírek. To byla tedy super pařba! :D

(Rocket Campus, kde sídlí ProRocketeers, je ještě v procesu rekonstrukce: aktuálně jsou sociální zařízení  ve 2. patře, WC v 1.patře jsou ve výstavbě a sprchy v suterénu jsou v plánu realizovat příští rok. Další velká párty bude v červnu 2023 - pozn. red.)

Jak ses dostala k testování?

K testování jsem se dostala spíše omylem během studií na vysoké v roce 2016. Příteli (teď už manželovi) jsem poradila, aby šel pracovat do jedné firmy v Ostravě jako programátor, a když potom hledali testera na automatizaci pro Android, tak mě tam protlačil na part time job. Jelikož mě testování chytlo, už jsem od toho neodešla. Takže primárně se zabývám automatizací. Manuálním testingem spíš okrajově.

Obecně testování dělá hodně holek. Myslíš, že mají ženy pro tuto práci vlohy?

Je to možné. Myslím si, že se umíme dobře soustředit a být, s prominutím, víc rýpavé. :D

Původně jsem si myslela, že budu po škole programovat. Bohužel mi to vysoká škola znechutila. Sice teď “programuji”, ale ne na tak vysoké úrovni, abych sama sebe mohla za programátora označit. Znám základní struktury a když nevím, podívám na Google a Stack Overflow nebo se poradím se zkušenějšími.

Tímto bych chtěla poděkovat mému kolegovi Jakubu Klebercovi, kterého pravidelně otravuji s .Netem. :D

Kubu už roky uznávám jako velice dobrého vývojáře v .Net a nenechám na něj dopustit. Poté mám kolegu ještě na straně zákazníka, kterého taky velice obdivuji, hlavně za jeho trpělivost a pracovitost. Vždycky se snaží poradit a je na něho spolehnutí. Jeho znalosti testingu a našeho frameworku jsou hodně dobré (musím přiznat, že lepší než moje).

Ivana s kolegou Jakubem Klebercem

V čem tě vysoká škola odradila od programování?

Nejvíce mě ovlivnil přístup profesorů. Neměla jsem pocit, že by chtěli jakkoliv poradit či pomoct. Samozřejmě ne všichni profesoři. Nebyla jsem tak dobrá jako ostatní studenti a rada by se mi hodila. Navíc na střední jsme celé 4 roky programovali v C# a měla jsem dost šok při jazycích jako je C++, C nebo Python (nic proti těmto jazykům, já je jen nikdy skoro nepochopila :)). A například stále nejpoužívanější jazyk JavaScript se vůbec na bakalářském studiu nevyučoval. Tím pádem jsem měla pocit, že se v praxi jako programátor nemám šanci uchytit.

Co Tě na testování baví nebo nebaví?

Rozhodně mě baví vývoj nových UI testů a baví mě učit se nové věci. Jsem ráda pokud narazím na problém, který mi musí někdo vysvětlit a obohatí mě to o nové poznatky. Taky mě baví s kolegy rozebírat různé pracovní špeky a bugy a navrhovat řešení.

Všeobecně mě už moc nebaví manuální testing. Nemám problém se k tomu jednou za čas na chvíli vrátit, ale projekt, který by znamenal jen manuální testing, by mě asi zničil. Přijde mi, že se nemám kde v manuálním testingu rozvíjet a tím pádem stagnuji.

Měla bys nějakou radu pro další testery nebo testerky?

Hlavně nezůstat na jednom místě. Stále je velká poptávka po manuálních testerech, ale do budoucna se určitě bude přiklánět více k automatizaci a je třeba se stále rozvíjet. Každý, kdo chce zkusit IT, tak testing je dobrá startovní čára k postupu někam víš. Ale pokud to člověka baví, nevidím problém v tom zůstat. I v testingu se dá dělat kariéra a stát se uznávaným člověkem v týmu!

Můj druhý tip: žádný tester by se neměl stresovat pošťuchováním od programátorů. Prostě občas jejich ego nezvládne, že dělají chyby. :D

Ivka a její vyladěné pracovní prostředí

I my testeři bychom si měli přiznat, že děláme dosti chyb. Pořád jsme jen lidé! :)

Děkuji za rozhovor. Ať se ti daří!


Are you interested in what is happening here?


We are always interested in talented developers with fresh ideas. If you want to become part of our friendly team, where you can develop your knowledge and fulfill your potential, contact us or stop directly to our office.

YOUR IT ON ROCKET FUEL

Bohumínská 410/135
712 00 Slezská Ostrava-Muglinov
Česká Republika

IČ: 

07279531

Copy to clipboard

DIČ: 

CZ07279531

Copy to clipboard