8. března oslavujeme všechny ženy


Eva

3/8/2022 - 3 min read

Sedm. Tolik žen pracuje v ProRocketeers. Jim a všem ostatním napříč národy přejeme to nejlepší k Mezinárodnímu dni žen. Toto přání bychom rádi věnovali předně ženám z Ukrajiny a Adě Lovelace.

Už několik desetiletí poukazuje 8. březen na boj za lidská práva, potažmo ta ženská, v globálním měřítku. Potřebu spravedlnosti a rovnoprávnosti v současné době pociťujeme více než dost.

Chtěli bychom přispět aspoň malou špetkou „do mlýna“ zapojením více žen do našeho IT oboru. Podle průzkumu pro Asociaci malých a středních podnikatelů z roku 2019 totiž vyplývá, že u 81 % malých a středních podniků v České republice nepracuje mezi IT zaměstnanci ani jediná žena.

Že programování není jen mužská záležitost dokazuje naše Míša. Ta vyvíjí aplikaci, která získala ocenění Aplikace roku 2021 v soutěži WebTop100.

Víte, kdo je považován za vůbec prvního programátora?

Ano, žena. Augusta Ada King, známá jako Ada, hraběnka z Lovelace (1815-1852). Zemřela před 170 lety, a přesto její odkaz sahá až do dnešní doby, do programovacích jazyků a dokonce kryptoměn.

Portrét Ady Lovelace z roku 1838

Kdo byla Ada? Anglická aristokratka, inženýrka, informatička, matematička, vynálezkyně a také překladatelka a spisovatelka. K literatuře měla opravdu blízko. Byla dcerou slavného lorda Byrona, představitele romantismu z přelomu 18. a 19. století. Její matka, lady Byron, měla matematické vzdělání. Rodiče Adu nazývali „Princeznou paralelogramů“.

V letech 1842-1843 pracovala Ada na překladu článku italského vojenského analytika Luigiho Menabrea "Notions sur la machine analytique de Charles Babbage". Tento spis lze považovat za první odborný článek o informatice vůbec.

Jednalo se o detailní popis fungování Babbageova mechanického počítače (analytického stroje). Ada článek doplnila svými rozsáhlými „Notes“. V těchto poznámkách k analytickému stroji popsala postupné sekvence operací pro řešení určitých matematických problémů. Napsala postup, který je považován za první algoritmus zpracovatelný počítačem, tedy první počítačový program.

Zkušební verze Babbageova analytického stroje v Londýně, zdroj 

Ada měla vize o pokročilých schopnostech počítačů a byla označována jako „prorok počítačového věku“. Určitě byla první, kdo vyjádřil potenciál počítačů mimo matematiku. Předpovídala možnosti skládání hudby, kreslení obrazů a využití techniky ke spolupráci jednotlivců i společnosti. Popisovala svou metodu jako poetickou vědu.

„Analytický stroj tká algebraické vzory stejně jako žakárový tkalcovský stav tká květiny a listy“, řekla Lovelace v roce 1843.

Algoritmus zapsán Adou Lovelace, 1843

Na počest této vědkyně byl pojmenován programovací jazyk Ada, který vznikl v roce 1979.

V roce 2017 zvolil zkratku ADA americký matematik, programátor a generální ředitel IOHK Charles Hoskinson jako obchodní značku své kryptoměny Cardano. Fragmenty této mince jsou pak nazývány Lovelace.

Zkrátka byla to obdivuhodná vizionářka a může být vzorem pro další ženy s jistou dávkou analytického myšlení, komunikativnosti a technického založení. Tak co, najdete v sobě kus Ady?

Are you interested in what is happening here?


We are always interested in talented developers with fresh ideas. If you want to become part of our friendly team, where you can develop your knowledge and fulfill your potential, contact us or stop directly to our office.

YOUR IT ON ROCKET FUEL

Bohumínská 410/135
712 00 Slezská Ostrava-Muglinov
Česká Republika

IČ: 

07279531

Copy to clipboard

DIČ: 

CZ07279531

Copy to clipboard