Rocket Lab


Richie

7/18/2022 - 6 min read

Ti, kteří chodí na kancl, si možná všimli postupně se rozrůstající HW dílny v Kostka kanclu. V našem startupu Kostky krom SW částečne vyvíjíme i HW, rozhodli jsme tedy postupně vybavit dílnu pro HW prototypování.

Momentálně máme základní vybavení HW dílny. Z nástrojů zde můžete najít věci potřebné k pájení, laboratorní zdroj, AKU vrtačku, brusku, přímočarku, iFixit sadu na opravu elektroniky, 3D tiskárny, štítkovač, různá měřidla, tavnou pistoli a podobně. Ze spotřebního materiálu jsou zde RaspberryPi, ESP32 moduly, elektronické součástky, čidla, spojovací materiály a tak dále.

Dílnu je možné využít pro různé prototypování a hrátky s HW, popřípadě není problém půjčit si domů například akučku s příklepem. Pokud budete při prototypování potřebovat nějaký nástroj nebo součástky, můžete se na mě obrátit a věci se dokoupí.

3D tiskárny

Na kancelářích máme FDM tiskárny od Průši včetně pár desítek kg materiálu, který můžete zdarma využívat. Jak na nich tisknout jsem popisoval v předchozím příspěvku. FDM tisk je nejlevnější varianta 3D tisku. Cena materiálu je poměrně levná od 300 Kč/kg po tisíce Kč/kg za exotické materiály.

Nově máme také profesionální SLS tiskárnu Lisa X od Sinteritu. SLS 3D tisk je typ aditivní výroby, která využívá laser ke spékání prášku plastu. Naše tiskárna má tiskovou plochu 130x180x330 mm a celou tuto plochu dovede vytisknout do 24h. Výhodou je hlavně pevnostní charakteristika materiálu a biokompatibilita výtisků. Proto chceme SLS tisk využít pro prototypování a prvotní malovýrobu našich Kostek. Aktuálně tiskneme z Nylonu P12 a později budeme tisknout i z flexibilních materiálů. Bohužel zde není velký výběr barev, které se pohybují v odstínech šedi.

SLS tisk je oproti FDM špinavější práce kvůli manipulaci s práškem a následnému post-processingu výtisku, proto jsme k tiskárně pořídili post-processing stanici s pískovačkou, která tyto činnosti usnadní a recykluje nevyužitý prášek pro další použití. Recyklace nevyužitého materiálu je důležitá, jelikož cena prášku je okolo 3000 Kč/kg.

První tisk na SLS Lisa X tiskárně

Osobně mám ještě SLA tiskárnu. Kdyby měl někdo zájem o tisk z UV resinu, není problém se domluvit. Na SLA je možné tisknout detailní modely v různých barvách. Cena resinu je od 500 Kč/kg za základní materiály, které nemají dobrou pevnost a tenké části se můžou lehce zlomit. Dražší materiály okolo 1000 Kč/kg jsou pak pevnostně srovnatelné s ABS. Dále se dají tisknout flexibilní materiály.

CO2 laser

Pořídili jsme také 100W CO2 laser. Tento typ laseru využívá jako aktivní médium plynnou směs oxidu uhličitého. CO2 lasery jsou nejběžněji používaným typem laseru v průmyslových aplikacích díky jejich vysoké účinnosti a všestrannosti. Náš CO2 laser lze použít pro řezání a gravírování plexiskla, dřeva, látky, kůže. Gravírovat a značit se dají i materiály jako sklo, zrcadla, cihly, kovy. Zde je playlist neobvyklých materiálů, které se dají řezat a gravírovat.

Jak vypadá řezání na laseru

Projekty

Are you interested in what is happening here?


We are always interested in talented developers with fresh ideas. If you want to become part of our friendly team, where you can develop your knowledge and fulfill your potential, contact us or stop directly to our office.

YOUR IT ON ROCKET FUEL

Bohumínská 410/135
712 00 Slezská Ostrava-Muglinov
Česká Republika

IČ: 

07279531

Copy to clipboard

DIČ: 

CZ07279531

Copy to clipboard