Česká scéna IT podcastů


Richard Štec

9/22/2021 - 7 min read

Na internetu existuje nepřeberné množství IT podcastů, ale většina z nich je v angličtině. V tomto článku bych vás rád seznámil s IT podcasty, které jsou v češtině. Česká scéna IT podcastů moc velká není, ale výhoda je, že nemusíte vládnout skvělou angličtinou a hodně témat se probírá v kontextu českého IT prostředí.

1. CZ Podcast

V tomto podcastu se probírají nejrůznější businessová, technologická a IT témata, od Javascriptových frameworků, přes digitální nomádství, až po IPO na New Yorské burze. Jedná se o nejstarší a nejznámější český IT podcast, vznikl v roce 2006 a už má na kontě neuvěřitelných 261 epizod.

Ve standardní epizodě je pozván nějaký host/hosté ať už z řad developerů nebo majitelů úspěšných firem (např. Tomáš Kubica – Azure Cloud Solutions Architect at Microsoft, Ján Ilavský – Creative Director at Beat Games, Ivo Lukačovič - zakladatel Seznam.cz). Některé epizody byly věnovány jednotlivým firmám (např. Apiary, Rockaway nebo Livesport). Skvělé díly, pokud chcete náhlednout pod pokličku toho, jak to funguje v ostatních firmách. Dále jsou speciální epizody s názvem Převážně Nevážně, kde jsou většinou pouze autoři podcastu a probírají se nějaká humornější témata.

Autoři: Jiří Fabián – zakladatel několika úspěšných startupů(JetMinds, TopMonks, Techloop.io), Roman Pichlík – Vice President Of Engineering at Ataccama, bloger, lídr Czech Java User Group

Délka a perioda epizod: 40–100 minut, 2x měsíčně

V tomto díle jsme přivítali Honzu Spratka (European Space Agency) a Vaška Havlíčka (SAB Aerospace). Probrali jsme vše od nepodstatných témat, jako jsou úspěchy evropského vesmírného programu, českou stopu v něm, až po ta podstatná – například, jestli se říká kosmonaut nebo astronaut.

2. Fuckupy v IT

Technologický podcast o fuckupech a průšvizích v IT. Vznikl v roce 2020 a momentálně má 57 epizod. Hosté z řad IT expertů a IT manažerů sdílí, jaké fuckupy za svojí kariéru v IT udělali, jak je vyřešili a jaké z toho plyne ponaučení pro vás posluchače.

Autoři: Matěj Kotrba – IT Headhunter a producent podcastů Fuckupy v IT a Fuckupy recruiterů

Délka a perioda epizod: 10–30 minut, 2x měsíčně

Martin Haller je etický hacker a cybersecurity expert. V našem povídání sdílel, jak s PATRON IT zachraňují hacknuté a zašifrované zálohy klientů aneb placení výkupného. Dále jak před X lety zakládal vlastní společnost, ale nedomyslel, že bude muset kromě své milované IT práce řešit milion věcí okolo. Závěrem pak Martin sdílel úvahu o tom, jak by si přál, aby IT správci nebyli občas tak leniví, byli pečlivější a brali svou práci zodpovědně. Příjemný poslech.

3. Vzhůru dolů

Podcast o webdesignu a web developmentu, zejména z pohledu frontendu. Diskuse s různými hosty, kde se probírají témata jako: Javascriptové a CSS frameworky, CMS, SEO, UI/UX, webdesign, WordPress, JAM stack. Vznikl v roce 2018 a zatím má 33 epizod.

Autoři: Martin Michálek – provozovatel webu o vývoji na frontendu Vzhůru dolů, Robin pokorný – software architect at Klarna.
Oba jsou zakladatelé komunity Frontendisti.cz

Délka a perioda epizod: 30–60 minut, 1x měsíčně

Tento díl podcastu vznikl jako záznam diskuze o novém a zajímavém CSS frameworku, která proběhla během prvního ročníku konference Frontendisti.cz, takzvaného FrontKonu. Honza Bien do programu přispěl výbornou přednáškou, kde ukazoval, jak Tailwind používá pro kódování libovolného grafického návrhu. O utility-first přístupu jsme diskutovali v kontextu component-first frameworků, jako je Bootstrap, a proto jsme pozvali i Adama Kudrnu, který komponentovým přístupem tráví svůj vývojářský čas.

4. Kafemlejnek.tv (již neaktivní)

Tento podcast vznikl v roce 2015 a má 59 epizod. Nemá tak úzké zaměření jako např. podcast Vzhůru dolů, ale zaobírá se celou škálou IT témat. Vypíchnout můžeme např. tyto epizody: O domácí automatizaci v podání Domotronu; Jak se organizuje DevFest; Hacktrophy - bug bountry as a service; Urban Legend žije, aneb Cobol meets Node.js

Autoři o podcastu: Zastavte se na kávu s Honzou Novotným a Petrem Ferschmannem a nic vás při tvorbě software nesemele. Od vývojářů přes designery, architekty až po zakladatele společností. Za kamerou je Tomáš Hodr.

Autoři: Honza Novotný – vývojář v FG Forrest, autor Kafemlejnek.TV, spoluorganizátor jOpenSpace ne-konference, Petr Ferschmann – CEO at Dativery s.r.o.

Délka a perioda epizod: 30–60 minut, 1,5x měsíčně

V minulém díle s Borkem Bernardem z pardubické společnosti VersionPress jsme vám slíbili ještě jeden díl zaměřený víc na technologii, ve které je Shoptet Premium vytvořeno – tedy Node.JS. Do tohoto dílu jsme si přizvali ještě dalšího hosta a tím je Jakub Ruffer z FG Forrest, který vede tamní tým Node.JS vývoje, aby nám kryl záda, pokud by došlo na hlubší témata, ve kterých s Feršem nejsme tak kovaní. V tomto díle si povídáme o technologickém stacku, který kluci při vývoji Shoptet Premium použili, o tom, že jejich část v Node.JS je kompletně bezestavová, o rozdílech mezi REST a GraphQL API a užitečných knihovnách, které byly při vývoji použity. Jednou z takových je třeba lokalizační knihovna TTag.JS, na jejíž jméno si Borek při natáčení nemohl vzpomenout. Bavíme se o specifikách e-commerce projektů a problematice využívání předgenerovaných statických souborů či využití cache. Poměrně detailně rozebíráme i techniky Node.JS, kterými si pomáhá pro rychlejší vykreslení první stránky a jejich nevýhod

5. Cyber Rangers Podcast

Diskuzní podcast komunity Cyber Rangers, která se zabývá různými oblastmi z IT: bezpečností, architekturou, etickým hackingem, právy, procesy či privacy. Vznikl v roce 2020 a už má na kontě 39 epizod.

Autoři o podcastu: V rámci našich pravidelných diskuzních podcastů budou členové komunity otevírat témata aktuálních hrozeb a útoků, které jsou vedeny na organizace z celého světa, přičemž se primárně zaměříme na útoky v rámci České republiky. Během podcastů bude do studia přizván zástupce obranného týmu z řad výrobců software, hardware či konzultanti různých organizací, aby se k dané otázce vyjádřili a nabídli i případná řešení z jejich úhlu pohledu.

Autoři: Michal Horáček, Daniel Hejda, Jan Pilař, Jan Marek

Délka a perioda epizod: 50–60 minut, 2x měsíčně

PowerShell, bash, python, managementový systém, plánovač úloh, správce mobilních zařízení a mnoho dalších nástrojů jsou dobrými pomocníky administrátorů, ale hlavně mocnými nástroji v rukou hackerů. Společně se podíváme na další techniku z MITRE ATT&CK – Execution. Probereme, jak vypadá takové řízené spuštění kódu hackerem, jaké nástroje se používají a proč hackeři nejčastěji používají to, co je na systému dostupné, aniž by instalovali nebo spouštěli nevyžádaný software.

Další české IT podcasty: DevMinutes(neaktivní), Brus Kódu(neaktivní), IT svět podle Jury

Mě osobně nejvíce zaujal CZ Podcast, autoři mě oslovili svým specifickým humorem a podle mě se tam objevují nejzajímavější hosté. Ale každému může vyhovovat něco jiného, proto myslím, že stojí za to, abyste si sami zkusili poslechnout pár dílů z výše jmenovaných podcastů a určitě si mezi nimi najdete svůj oblíbený zdroj aktuálních informací z IT světa.

Poznámka na konec: Existuje taky podcast Šéfové jsou kok*ti, který sice není o IT, ale v názvu lze najít jistá paralela s hlavním tématem našeho firemního teambuildingu na Bílé.

Are you interested in what is happening here?


We are always interested in talented developers with fresh ideas. If you want to become part of our friendly team, where you can develop your knowledge and fulfill your potential, contact us or stop directly to our office.

YOUR IT ON ROCKET FUEL

Bohumínská 410/135
712 00 Slezská Ostrava-Muglinov
Česká Republika

IČ: 

07279531

Copy to clipboard

DIČ: 

CZ07279531

Copy to clipboard