8. března oslavujeme všechny ženy


Eva

3/8/2022 - 3 min read

Sedm. Tolik žen pracuje v ProRocketeers. Jim a všem ostatním napříč národy přejeme to nejlepší k Mezinárodnímu dni žen. Toto přání bychom rádi věnovali předně ženám z Ukrajiny a Adě Lovelace.

Už několik desetiletí poukazuje 8. březen na boj za lidská práva, potažmo ta ženská, v globálním měřítku. Potřebu spravedlnosti a rovnoprávnosti v současné době pociťujeme více než dost.

Chtěli bychom přispět aspoň malou špetkou „do mlýna“ zapojením více žen do našeho IT oboru. Podle průzkumu pro Asociaci malých a středních podnikatelů z roku 2019 totiž vyplývá, že u 81 % malých a středních podniků v České republice nepracuje mezi IT zaměstnanci ani jediná žena.

Že programování není jen mužská záležitost dokazuje naše Míša. Ta vyvíjí aplikaci, která získala ocenění Aplikace roku 2021 v soutěži WebTop100.

Víte, kdo je považován za vůbec prvního programátora?

Ano, žena. Augusta Ada King, známá jako Ada, hraběnka z Lovelace (1815-1852). Zemřela před 170 lety, a přesto její odkaz sahá až do dnešní doby, do programovacích jazyků a dokonce kryptoměn.

Portrét Ady Lovelace z roku 1838

Kdo byla Ada? Anglická aristokratka, inženýrka, informatička, matematička, vynálezkyně a také překladatelka a spisovatelka. K literatuře měla opravdu blízko. Byla dcerou slavného lorda Byrona, představitele romantismu z přelomu 18. a 19. století. Její matka, lady Byron, měla matematické vzdělání. Rodiče Adu nazývali „Princeznou paralelogramů“.

V letech 1842-1843 pracovala Ada na překladu článku italského vojenského analytika Luigiho Menabrea "Notions sur la machine analytique de Charles Babbage". Tento spis lze považovat za první odborný článek o informatice vůbec.

Jednalo se o detailní popis fungování Babbageova mechanického počítače (analytického stroje). Ada článek doplnila svými rozsáhlými „Notes“. V těchto poznámkách k analytickému stroji popsala postupné sekvence operací pro řešení určitých matematických problémů. Napsala postup, který je považován za první algoritmus zpracovatelný počítačem, tedy první počítačový program.

Zkušební verze Babbageova analytického stroje v Londýně, zdroj 

Ada měla vize o pokročilých schopnostech počítačů a byla označována jako „prorok počítačového věku“. Určitě byla první, kdo vyjádřil potenciál počítačů mimo matematiku. Předpovídala možnosti skládání hudby, kreslení obrazů a využití techniky ke spolupráci jednotlivců i společnosti. Popisovala svou metodu jako poetickou vědu.

„Analytický stroj tká algebraické vzory stejně jako žakárový tkalcovský stav tká květiny a listy“, řekla Lovelace v roce 1843.

Algoritmus zapsán Adou Lovelace, 1843

Na počest této vědkyně byl pojmenován programovací jazyk Ada, který vznikl v roce 1979.

V roce 2017 zvolil zkratku ADA americký matematik, programátor a generální ředitel IOHK Charles Hoskinson jako obchodní značku své kryptoměny Cardano. Fragmenty této mince jsou pak nazývány Lovelace.

Zkrátka byla to obdivuhodná vizionářka a může být vzorem pro další ženy s jistou dávkou analytického myšlení, komunikativnosti a technického založení. Tak co, najdete v sobě kus Ady?

Zaujalo tě, co se u nás děje ?


Vždy máme zájem o nadané vývojáře s neotřelými nápady. Jestli se chcete stát součástí našeho přátelského týmu, kde můžete rozvíjet své znalosti a naplnit svůj potenciál, kontaktujte nás nebo se zastavte přímo do naší kanceláře.

YOUR IT ON ROCKET FUEL

Bohumínská 410/135
712 00 Slezská Ostrava-Muglinov
Česká Republika

IČ: 

07279531

Zkopírovat do schránky

DIČ: 

CZ07279531

Zkopírovat do schránky