Česká scéna IT podcastů


Richard Štec

9/22/2021 - 7 min read

Na internetu existuje nepřeberné množství IT podcastů, ale většina z nich je v angličtině. V tomto článku bych vás rád seznámil s IT podcasty, které jsou v češtině. Česká scéna IT podcastů moc velká není, ale výhoda je, že nemusíte vládnout skvělou angličtinou a hodně témat se probírá v kontextu českého IT prostředí.

1. CZ Podcast

V tomto podcastu se probírají nejrůznější businessová, technologická a IT témata, od Javascriptových frameworků, přes digitální nomádství, až po IPO na New Yorské burze. Jedná se o nejstarší a nejznámější český IT podcast, vznikl v roce 2006 a už má na kontě neuvěřitelných 261 epizod.

Ve standardní epizodě je pozván nějaký host/hosté ať už z řad developerů nebo majitelů úspěšných firem (např. Tomáš Kubica – Azure Cloud Solutions Architect at Microsoft, Ján Ilavský – Creative Director at Beat Games, Ivo Lukačovič - zakladatel Seznam.cz). Některé epizody byly věnovány jednotlivým firmám (např. Apiary, Rockaway nebo Livesport). Skvělé díly, pokud chcete náhlednout pod pokličku toho, jak to funguje v ostatních firmách. Dále jsou speciální epizody s názvem Převážně Nevážně, kde jsou většinou pouze autoři podcastu a probírají se nějaká humornější témata.

Autoři: Jiří Fabián – zakladatel několika úspěšných startupů(JetMinds, TopMonks, Techloop.io), Roman Pichlík – Vice President Of Engineering at Ataccama, bloger, lídr Czech Java User Group

Délka a perioda epizod: 40–100 minut, 2x měsíčně

V tomto díle jsme přivítali Honzu Spratka (European Space Agency) a Vaška Havlíčka (SAB Aerospace). Probrali jsme vše od nepodstatných témat, jako jsou úspěchy evropského vesmírného programu, českou stopu v něm, až po ta podstatná – například, jestli se říká kosmonaut nebo astronaut.

2. Fuckupy v IT

Technologický podcast o fuckupech a průšvizích v IT. Vznikl v roce 2020 a momentálně má 57 epizod. Hosté z řad IT expertů a IT manažerů sdílí, jaké fuckupy za svojí kariéru v IT udělali, jak je vyřešili a jaké z toho plyne ponaučení pro vás posluchače.

Autoři: Matěj Kotrba – IT Headhunter a producent podcastů Fuckupy v IT a Fuckupy recruiterů

Délka a perioda epizod: 10–30 minut, 2x měsíčně

Martin Haller je etický hacker a cybersecurity expert. V našem povídání sdílel, jak s PATRON IT zachraňují hacknuté a zašifrované zálohy klientů aneb placení výkupného. Dále jak před X lety zakládal vlastní společnost, ale nedomyslel, že bude muset kromě své milované IT práce řešit milion věcí okolo. Závěrem pak Martin sdílel úvahu o tom, jak by si přál, aby IT správci nebyli občas tak leniví, byli pečlivější a brali svou práci zodpovědně. Příjemný poslech.

3. Vzhůru dolů

Podcast o webdesignu a web developmentu, zejména z pohledu frontendu. Diskuse s různými hosty, kde se probírají témata jako: Javascriptové a CSS frameworky, CMS, SEO, UI/UX, webdesign, WordPress, JAM stack. Vznikl v roce 2018 a zatím má 33 epizod.

Autoři: Martin Michálek – provozovatel webu o vývoji na frontendu Vzhůru dolů, Robin pokorný – software architect at Klarna.
Oba jsou zakladatelé komunity Frontendisti.cz

Délka a perioda epizod: 30–60 minut, 1x měsíčně

Tento díl podcastu vznikl jako záznam diskuze o novém a zajímavém CSS frameworku, která proběhla během prvního ročníku konference Frontendisti.cz, takzvaného FrontKonu. Honza Bien do programu přispěl výbornou přednáškou, kde ukazoval, jak Tailwind používá pro kódování libovolného grafického návrhu. O utility-first přístupu jsme diskutovali v kontextu component-first frameworků, jako je Bootstrap, a proto jsme pozvali i Adama Kudrnu, který komponentovým přístupem tráví svůj vývojářský čas.

4. Kafemlejnek.tv (již neaktivní)

Tento podcast vznikl v roce 2015 a má 59 epizod. Nemá tak úzké zaměření jako např. podcast Vzhůru dolů, ale zaobírá se celou škálou IT témat. Vypíchnout můžeme např. tyto epizody: O domácí automatizaci v podání Domotronu; Jak se organizuje DevFest; Hacktrophy - bug bountry as a service; Urban Legend žije, aneb Cobol meets Node.js

Autoři o podcastu: Zastavte se na kávu s Honzou Novotným a Petrem Ferschmannem a nic vás při tvorbě software nesemele. Od vývojářů přes designery, architekty až po zakladatele společností. Za kamerou je Tomáš Hodr.

Autoři: Honza Novotný – vývojář v FG Forrest, autor Kafemlejnek.TV, spoluorganizátor jOpenSpace ne-konference, Petr Ferschmann – CEO at Dativery s.r.o.

Délka a perioda epizod: 30–60 minut, 1,5x měsíčně

V minulém díle s Borkem Bernardem z pardubické společnosti VersionPress jsme vám slíbili ještě jeden díl zaměřený víc na technologii, ve které je Shoptet Premium vytvořeno – tedy Node.JS. Do tohoto dílu jsme si přizvali ještě dalšího hosta a tím je Jakub Ruffer z FG Forrest, který vede tamní tým Node.JS vývoje, aby nám kryl záda, pokud by došlo na hlubší témata, ve kterých s Feršem nejsme tak kovaní. V tomto díle si povídáme o technologickém stacku, který kluci při vývoji Shoptet Premium použili, o tom, že jejich část v Node.JS je kompletně bezestavová, o rozdílech mezi REST a GraphQL API a užitečných knihovnách, které byly při vývoji použity. Jednou z takových je třeba lokalizační knihovna TTag.JS, na jejíž jméno si Borek při natáčení nemohl vzpomenout. Bavíme se o specifikách e-commerce projektů a problematice využívání předgenerovaných statických souborů či využití cache. Poměrně detailně rozebíráme i techniky Node.JS, kterými si pomáhá pro rychlejší vykreslení první stránky a jejich nevýhod

5. Cyber Rangers Podcast

Diskuzní podcast komunity Cyber Rangers, která se zabývá různými oblastmi z IT: bezpečností, architekturou, etickým hackingem, právy, procesy či privacy. Vznikl v roce 2020 a už má na kontě 39 epizod.

Autoři o podcastu: V rámci našich pravidelných diskuzních podcastů budou členové komunity otevírat témata aktuálních hrozeb a útoků, které jsou vedeny na organizace z celého světa, přičemž se primárně zaměříme na útoky v rámci České republiky. Během podcastů bude do studia přizván zástupce obranného týmu z řad výrobců software, hardware či konzultanti různých organizací, aby se k dané otázce vyjádřili a nabídli i případná řešení z jejich úhlu pohledu.

Autoři: Michal Horáček, Daniel Hejda, Jan Pilař, Jan Marek

Délka a perioda epizod: 50–60 minut, 2x měsíčně

PowerShell, bash, python, managementový systém, plánovač úloh, správce mobilních zařízení a mnoho dalších nástrojů jsou dobrými pomocníky administrátorů, ale hlavně mocnými nástroji v rukou hackerů. Společně se podíváme na další techniku z MITRE ATT&CK – Execution. Probereme, jak vypadá takové řízené spuštění kódu hackerem, jaké nástroje se používají a proč hackeři nejčastěji používají to, co je na systému dostupné, aniž by instalovali nebo spouštěli nevyžádaný software.

Další české IT podcasty: DevMinutes(neaktivní), Brus Kódu(neaktivní), IT svět podle Jury

Mě osobně nejvíce zaujal CZ Podcast, autoři mě oslovili svým specifickým humorem a podle mě se tam objevují nejzajímavější hosté. Ale každému může vyhovovat něco jiného, proto myslím, že stojí za to, abyste si sami zkusili poslechnout pár dílů z výše jmenovaných podcastů a určitě si mezi nimi najdete svůj oblíbený zdroj aktuálních informací z IT světa.

Poznámka na konec: Existuje taky podcast Šéfové jsou kok*ti, který sice není o IT, ale v názvu lze najít jistá paralela s hlavním tématem našeho firemního teambuildingu na Bílé.

Zaujalo tě, co se u nás děje ?


Vždy máme zájem o nadané vývojáře s neotřelými nápady. Jestli se chcete stát součástí našeho přátelského týmu, kde můžete rozvíjet své znalosti a naplnit svůj potenciál, kontaktujte nás nebo se zastavte přímo do naší kanceláře.

YOUR IT ON ROCKET FUEL

Bohumínská 410/135
712 00 Slezská Ostrava-Muglinov
Česká Republika

IČ: 

07279531

Zkopírovat do schránky

DIČ: 

CZ07279531

Zkopírovat do schránky